CreAtive Nodes in Amsterdam’s Artefact-actor Networks

2015-12-03 09:06:52

Dit is dus deze Louis le Comte, niet te verwarren met die andere Louis le Comte

In het CANAAN-project, een samenwerkingsverband tussen UvA, Amsterdam Museum en Islands of Meaning, zijn kunstenaars uit de Ecartico database aan makers van objecten in de collectie van het Amsterdam Museum gekoppeld. Zo kunnen de gedetailleerde biografische gegevens uit Ecartico gecombineerd worden met de gedetailleerde objectbeschrijvingen van het museum en worden queries als 'geeft al het zilverwerk van Lutherse kunstenaars' mogelijk.

Om de koppeling mogelijk te maken zijn beide datasets, voor zover dat niet al het geval was, aan RKDartists gekoppeld. Daarna is geprobeerd personen uit beide sets behalve op RKDartists id ook op geboorte- en sterfdata, exacte naam en fuzzy naam te koppelen. Hierbij bleek de combinatie van fuzzy naam en geboorte- en sterfdata het doeltreffendst.

Behalve deze koppeling heb ik binnen dit project ook een api op Ecartico gebouwd. Op de projectblog staan een aantal artikeltjes waarin ik koppeling en api verder uitleg.

De Louis le Comte die nevenstaand boek in de collectie van het museum schreef, bleek overigens niet de Louis le Comte die bij RKDartists bekend staat als 18e-eeuws tekenaar in dienst van de marine. Het blijft oppassen.