Verdwenen Bouwwerken

2016-03-27 12:56:34

Verdwenengebouwen.nl is een eigen project dat beoogt tot een referentielijst te komen voor verdwenen bouwwerken. Het is een beetje uit 't oog, uit 't hart, met die verdwenen gebouwen - geen enkele 'autorireit' maakt zich er druk om, die houden zich enkel bezig met bestaande gebouwen.

Een bijzonder snel verdwenen gebouw - de watertoren van Helmond stortte al een paar weken na oplevering in elkaar. Een bijzonder snel verdwenen gebouw - de watertoren van Helmond stortte al een paar weken na oplevering in elkaar.

Tijd om die leemte te vullen. Want nu collecties steeds vaker onderling verbonden worden, is het handig als je ook de verdwenen gebouwen eenduidig kunt benoemen. Het streven is in de toekomst elke afbeelding van een gebouw in om 't even welke publieke collectie met één zoekactie bijeen te krijgen.

Dat krijgen we met het project alleen niet voor elkaar, daar zijn de collectiebeschrijvers natuurlijk onmisbaar bij. Maar we bieden wel hulp. Met de id's / URIs die we elk gebouw geven, met de geometrieën die we bij elk gebouw zoeken (vaak een puntlocatie, maar regelmatig ook een van historisch kaartmateriaal overgenomen polygoon) en met de afbeeldingen uit - andere - collecties, die vaak mooi vergelijkingsmateriaal bieden. De data die we vergaren maken we zo open mogelijk weer toegankelijk.

Die afbeeldingen maken het ook bijzonder leuk om te maken en te bekijken. Want er is heel wat opmerkelijks verdwenen, ook bij jou in de buurt!